Teknolojinin son zamanlarda yaşadığı büyük değişiklikler ile ortaya Metaverse adında bir teknoloji çıktı. Bizler de siz teknolojiseverlere Metaverse kısaca nedir? sorusunu açıklamak için bir yazı hazırlamaya karar verdik. Metaverse kısaca sanal dünyalara yönelik geliştirilen ve yazılım platformlarından oluşan bir kavramdır. Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz Ekim ayında Facebook’u Meta olarak değiştirmesinin ardından, manşetlere çıkmaya ve çok sayıda dikkat çekmeye başlayan Türkçe karşılığıyla Meta Dünyası “Sosyal dünyanın bir sonraki evrimi” olarak adlandırılıyor.
Peki bu Metaverse tam olarak nedir ve neyi amaçlıyor? Metaverse projeleri ortak bir amaca sahip. Bu amaç kurulan Meta evrenlerinde yaratılmış 3B alanlarda düşünebileceğinizden çok daha fazla sosyalleşmemizi, öğrenmemizi ve bunların yanında eğlenmemizi sağlamayı hedefliyor. The Metaverse Roadmap isimli bir kitapta verilen bilgilere göre Metaverse ne kadar medyada şu an inanılmaz bir dikkat çekiyor olsa da henüz ulaşacağı potansiyeli kimseye göstermemiş. Kitapta kullanıcılarla dijital varlıklar arasındaki ilişkinin giderek daha gerçekçi hale geldiğini belirtilirken bu altyapının insanlar için hayat kalitesine önemli katkılar sağlayacağını ve zaman içinde hayatlarımızda çok önemli bir yer alacağını söylüyor. Olayların gelişimine bakılırsa Meta Dünyası’nın ilerleyen yıllarda sanal gerçeklik teknolojilerinin daha çok gelişmesiyle birlikte insanların Metaverse projelerine aktarılacağından ve bu durumun Metaverse ile sanal gerçeklik teknolojilerini de bir adım daha ileri taşıyacağı bekleniyor.
Peki gelecekte inanılmaz bir potansiyele sahip olduğu düşünülen Metaverse projelerine liderlik etmesi beklenen şirketler kimler?
Metaverse Projelerine Liderlik Eden 3 Büyük Şirket
2015 yılında Google ve Mozilla tarafından sanal gerçekliğin doğrudan web tarayıcılarında desteklenmesini amaçlayan WebVR projesi duyuruldu. Kullanıcıların herhangi bir ek yazılım indirmesi veya yüklemesi gerekmeden VR deneyimi yaşamasını sağlayan teknolojiyi kullanmanız için yapmanız gereken tek şey A-Frame gibi bir WebVR sitesine gidip bağlanmak.
- Microsoft
2022 yılının ilk yarısında birbirinden çok uzakta olan meslektaşları birbirine bağlamak için geliştirmeyi planladığı Mesh’i tanıtmıştı. Aylık aktif olarak 250 Milyon kullanıcısı olan Microsoft Teams’i de sanal dünya ile tanıştırmak isteyen Microsoft bu projesiyle tıpkı bir ofisteymiş gibi çalışanların birbirleriyle etkileşime girerek iş birliği yapabilmesini hedefliyor.
- Meta
Sanal dünya’nın bugün sahip olduğu popülerliğe en fazla katkıyı sağlamış isimlerden birisi olan Zuckerberg gelecekte bu konuda çok fazla projeye sahip olduğundan bahsetmişti. Meta dünyasında yalnızca bir dokunuşla çevrenizde bulunan her nesneyle etkileşime girmeniz bunların yanı sıra ses ve video kaydetmenize olanak sağlayacak gözlüklerin tasarlandığı da söyleniyor.
Daha önce sizlerle tanıştırdığımız Dünya’nın ilk Sanal Vatandaşıyla ilgili yazımıza Dünyanın İlk ‘’Sanal Vatandaşı’’ Marija ile Tanışın! adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu İçeriğe Bir Yorum Yaz!
Yorumları Gör