Ray Tracing Teknolojisi, NVIDIA’nın yeni model grafik kartları için geliştirdiği bir özelliktir. Teknoloji alanında attığı her adımla iyi geri dönüşler almayı başaran ve bu konuda neredeyse rakibi olmayan şirketlerden olan NVIDIA, Ray Tracing Teknolojisini ilk kez yeni kartlarında duyurmuştu. Ardından aldığı olumlu geri dönüşler ile diğer grafik kartları için de bu özelliği kullanmaya başlayan NVIDIA’nın yeni model grafik kartlarında da Ray Tracing Teknolojisi hakkında bir açıklaması bulunmamaktadır.
Peki Ray Tracing Teknolojisi nedir? Ve tam olarak neden tercih edilmelidir? Ray tracing, yarı saydam nesnelerin içini kolaylıkla görebildiğimiz bir teknolojidir. Bu, gerçek dünyadaki çoğu aydınlatma yansımasıyla birbirine benzer. Gerçekçi görüntüler elde edebilmek ve daha iyi performans alabilmek amacıyla oyun motorları bu teknolojiyle çalışmaya başlamıştır.

NVIDIA tarafından geliştirilen ve 20 Mayıs 2019 tarihinde çıkış yapan RTX Teknolojisi birbirinden farklı özellikler sunar. Bunların bazıları Ray Tracing, Deep Learning Super Sampling, Variable Rate Shading, Mesh Shading gibi teknolojileri olarak bilinmektedir. Bu özelliklerin kısaca ne olduğundan bahsetmemiz gerekirse;
- DEEP LEARNING SUPER SAMPLING: Daha net görüntü elde etmek için kullanılan ve fazlasıyla tercih edilen bir teknoloji.
- VARIABLE RATE SHADING: Video oyunlarında performans artışı sağlayan teknoloji.
- MESH SHADING: Oyunlarda grafik kalitesinde artış sağlarken performans düşüşünün yaşanmamasını amaçlayan bunu yaparken de gölgelendirmede iyi bir performans sunan teknoloji.
NVIDIA’nın RTX Teknolojisi ile beraber gelen özelliklerden bahsettik peki bu teknolojilerin en önemlisi olan Ray Tracing’in tam olarak kullanılma amacı nedir? Ray Tracing teknolojisinin amacı gerçekçi efektler için kullanılmasıdır. Oyunlar ile ilgili yapay zekâ, iz sürme, ağaçlar ve suyun akması gibi birçok durumun grafik kalitesindeki artışı gözlemlemek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca sinema/film sektöründe de zaman zaman kullanıldığı bilinen Ray Tracing teknolojisinin günümüzde kullanımı sıklaşmıştır. Özellikle çok büyük şirketler tarafından tercih edildiği bilinen Ray Tracing Teknolojisini tercih eden şirketlerden birisi de animasyonlarıyla tanıdığımız PIXAR şirketidir.
Yalnızca oyun ve bilgisayar sistemleri üzerinde değil sinema sektöründe de büyük bir değişim yaratan Ray Tracing Teknolojisinin gelecekte kullanımının bu alanlarla sınırlı kalmayacağı düşünülüyor.
İsterseniz donanımsal ürünler hakkında yazılarımızın bulunduğu donanım kategorisine göz atabilirsiniz.
Bu İçeriğe Bir Yorum Yaz!
Yorumları Gör